creatine

Wat doet creatine? 10 Top Effecten op Lichaam & Prestatie

Creatine is een populaire supplement aanvulling voor velen die hun fysieke prestaties willen verbeteren, maar wat doet creatine nou precies met je lichaam? In dit artikel gaan we dieper in op de werking van creatine, de voordelen voor je spierkracht en het verbeteren van kortdurende, hoge-intensiteit prestaties. Ook de potentiële bijwerkingen en hoe het optimaal te gebruiken passeren de revue. Ontdek alles over hoe creatine de energieproductie in je cellen kan verhogen en wat dit betekent voor je training en spoedig herstel.

Belangrijkste Punten

 • Creatine monohydraat is een belangrijke energiebron die de productie van ATP in spieren ondersteunt en met name tot verbeterde prestaties leidt bij explosieve krachtsinspanningen; suppletie kan vooral nuttig zijn voor vegetariërs, veganisten en ouderen.
 • Hoewel er verschillende vormen van creatinesupplementen beschikbaar zijn, is creatine monohydraat de meest onderzochte en algemeen als meest effectieve en betaalbare vorm beschouwd.
 • Creatinesuppletie is doorgaans veilig bij aanbevolen doseringen, maar het is belangrijk om richtlijnen te volgen en bij eventuele bestaande nierproblemen medisch advies in te winnen.

Wat is creatine monohydraat en waar komt het vandaan?

rood vlees en vis als bronnen van creatine

Creatine is een natuurlijk voorkomende lichaamseigen stof die fungeert als een soort energiebooster voor je spier- en zenuwcellen. Het is een bijproduct van de aminozuren arginine, glycine en methionine, en wordt zowel geproduceerd door het lichaam als geleverd door consumptie van voedingsmiddelen zoals vlees en vis, die creatine bevat. Bovendien wordt ongeveer 90% van de creatine in ons lichaam opgeslagen in de spiercellen, waar het bijdraagt aan meer kracht tijdens explosieve krachtsinspanningen.

Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel het lichaam zijn eigen creatine kan produceren, de dosis creatine die we via de voeding binnenkrijgen sterk kan variëren, afhankelijk van ons dieet. Dit is waar creatine supplementen een rol kunnen spelen, vooral voor diegenen die misschien niet voldoende de creatine nodig uit hun dieet halen.

Creatine in voeding

Zoals eerder vermeld, zijn vlees en vis belangrijke natuurlijke bronnen van creatine. Door regelmatig vlees en vis te eten, kunnen we onze creatine-inname aanzienlijk verhogen. Dit kan bijzonder belangrijk zijn voor atleten en anderen die hun fysieke prestaties willen verbeteren, omdat een hogere creatine-inname kan leiden tot betere resultaten bij explosieve krachtsinspanningen.

Echter, voor vegetariërs, veganisten, en anderen die weinig of geen vlees of vis eten, kan het verkrijgen van voldoende creatine uit de voeding een uitdaging zijn. In dergelijke gevallen kunnen creatine supplementen een nuttig alternatief voor producten zijn om de dagelijkse inname van deze belangrijke stof te verhogen.

Wat doet creatine bij Lichaamseigen productie

Naast het verkrijgen van creatine uit de voeding, maakt ons lichaam ook zijn eigen eigen productie creatine aan. Dit gebeurt voornamelijk in onze lever, alvleesklier en nieren, waar de aminozuren arginine, glycine en methionine worden omgezet in creatine. Afhankelijk van onze dagelijkse activiteiten produceert het menselijk lichaam ongeveer 1 tot 2 gram creatine per dag.

Dit betekent dat zelfs als we geen vlees of vis eten, ons lichaam nog steeds een bepaalde hoeveelheid creatine kan produceren. Echter, voor degenen die actief zijn in sporten of fysieke activiteiten die een hoge mate van kracht en explosiviteit vereisen, kan de dosis van creatine die het lichaam natuurlijk produceert niet voldoende zijn om aan hun behoeften te voldoen. In dergelijke gevallen kunnen creatinesupplementen helpen om de hoeveelheid beschikbare creatine in het lichaam te verhogen.

De rol van creatine in energievoorziening en spierprestaties

Een illustratie van spiercellen met creatine en ATP-moleculen

Creatine speelt een cruciale rol in de energievoorziening van onze spiercellen en creatine zorgt als een soort “energiebooster”, die vooral nuttig is tijdens korte, intensieve spierinspanningen. Dit is omdat creatine helpt bij het verhogen van de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), een moleculaire “brandstof” die essentieel is voor spiercontracties. Daarnaast ondersteunt creatine het creatinefosfaatsysteem, waardoor het lichaam in staat is om krachtige en explosieve bewegingen te maken. Voor degenen die creatine gebruikt hebben, kunnen de voordelen duidelijk merkbaar zijn, wat aantoont dat creatine werkt.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat creatine niet alleen nuttig is voor atleten en fitnessliefhebbers. Het kan ook nuttig zijn voor oudere volwassenen, omdat creatineniveaus in het eigen lichaamsgewicht vaak afnemen naarmate we ouder worden. Door het gebruik van creatine supplementen kunnen oudere volwassenen hun creatineniveaus aanvullen, waardoor ze hun fysieke prestaties en algemene gezondheid kunnen verbeteren.

Creatine en ATP

Zoals eerder vermeld, speelt creatine een belangrijke rol in de productie van ATP, een molecuul dat energie levert voor spiercontracties. In feite functioneert creatine als een soort “reserve” van ATP in onze spiercellen. Wanneer we een krachtige, explosieve beweging maken, zoals een sprint of een gewichtheffen, gebruiken onze spieren ATP om deze beweging te voeden. Maar de hoeveelheid ATP in onze spieren is beperkt en kan snel uitgeput raken tijdens intensieve inspanningen.

Dit is waar creatine te hulp komt. Wanneer de hoeveelheid ATP in onze spieren afneemt, kan creatine helpen om de ATP-voorraad snel aan te vullen, waardoor onze spieren langer en harder kunnen werken. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor atleten en anderen die zich bezighouden met activiteiten die een hoge mate van kracht en explosiviteit vereisen.

Voordelen van creatinesuppletie voor sporters

Een illustratie van een sporter die explosieve krachttraining uitvoert

Dankzij de rol van creatine in de energievoorziening van spiercellen en de productie van ATP, biedt creatine supplementation, zoals het gebruik van creatine supplementen, een aantal belangrijke voordelen voor sporters. Een van de belangrijkste voordelen is de verbetering van de sportprestaties, vooral bij activiteiten die een hoge mate van kracht en explosiviteit vereisen. Door de inname van creatine kunnen sporters meer uit hun trainingen halen, hun spiermassa vergroten en hun herstel na intensieve inspanningen verbeteren.

Daarnaast kan creatine suppletie ook helpen om een beter uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Hoewel creatine niet direct gericht is op uithoudingsvermogen, kan het bijdragen aan betere prestaties tijdens korte, explosieve krachtsinspanningen, zoals een sprint tijdens een langeafstandsloop of een snelle uitbarsting van kracht tijdens een voetbalwedstrijd. Bovendien kan het gebruik van creatine helpen om de weerstand tegen hitte te verbeteren tijdens inspanning in een warme omgeving, wat vooral nuttig kan zijn voor duursporters.

Veiligheid en bijwerkingen van creatine gebruik

Hoewel creatine veel voordelen biedt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen en veiligheidsoverwegingen. Gelukkig wordt creatine over het algemeen als veilig beschouwd bij aanbevolen doseringen. Echter, zoals bij elk supplement, kunnen er bijwerkingen optreden, vooral als iemand meer dan de aanbevolen dosis inneemt.

Bijwerkingen van creatine kunnen onder andere buikkrampen, misselijkheid en diarree omvatten, maar deze kunnen meestal worden voorkomen door de dosering te verdelen over de eerste 5 gram per dag. Er zijn ook zorgen geweest over mogelijke risico’s van creatinegebruik, zoals een verhoogde DHT-concentratie, maar deze zorgen zijn over het algemeen als ongefundeerd beschouwd en andere theorieën over de omzetting van creatine in giftige stoffen zijn weerlegd. Ondanks dat sommige mensen denken dat creatine slecht is, blijkt uit onderzoek dat het over het algemeen veilig is.

Wat doet creatine bij langdurig gebruik

Het is ook belangrijk om te vermelden dat de effecten van creatine niet permanent zijn. Als je stopt met het gebruik van creatine, neemt de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren langzaam af, waardoor er minder energie is voor explosieve bewegingen. Dit betekent dat als je eenmaal stopt met het koolhydraten nemen van creatine, de voordelen die je hebt ervaren, zoals verbeterde prestaties en spiergroei, waarschijnlijk zullen beginnen te verminderen.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat, hoewel de effecten van creatine niet permanent zijn, er geen bewijs is dat langdurig gebruik van creatine schadelijk is voor de gezondheid. In feite is creatine een van de meest onderzochte supplementen op de markt, en de overgrote meerderheid van de onderzoeken heeft aangetoond dat het veilig is voor langdurig gebruik.

Creatine en nierfunctie

Er is enige bezorgdheid geuit over het effect van creatine op de nierfunctie, vooral bij mensen met bestaande nierproblemen. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat creatine veilig is voor mensen met gezonde nieren. In feite is er geen bewijs dat het creatine gebruik schadelijk is voor de nieren bij gezonde mensen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat, hoewel creatine veilig is voor mensen met gezonde nieren, het nog steeds belangrijk is om de aanbevolen doseringen te volgen. Overtollige hoeveelheden creatine kunnen leiden tot bijwerkingen zoals buikkrampen en diarree, en het is altijd het beste om een arts te raadplegen voordat je begint met het nemen van een nieuw supplement, vooral als je een bestaande gezondheidstoestand hebt.

Hoe creatine te gebruiken: dosering en timing

Een illustratie van een creatine supplement en een lepel met dosering

Als je hebt besloten om creatine te proberen, vraag je je misschien af hoe je het moet gebruiken. Dit hangt grotendeels af van je persoonlijke doelen. Als je bijvoorbeeld vooral geïnteresseerd bent in het verbeteren van je sportprestaties, dan is een dagelijkse inname van 3 tot 5 gram creatine meestal voldoende. Maar als je bijvoorbeeld ouder bent en geïnteresseerd bent in het verbeteren van je algemene gezondheid en welzijn, dan kan een lagere dosis voldoende zijn.

Een typisch creatine-supplementeringsprotocol omvat een “laadfase”, die 4 tot 6 dagen duurt, gevolgd door een “onderhoudsfase” van 2 tot 4 weken. Tijdens de laadfase neem je een hogere dosis creatine om snel de creatinevoorraad in je spieren op te bouwen, terwijl je tijdens de onderhoudsfase een lagere dosis neemt om deze voorraad op peil te vocht vasthouden houden.

Laadfase en onderhoudsfase

Tijdens de laadfase van creatine gebruiken, neem je typisch vier keer per dag een dosis van 0.3 g/kg, gedurende 7 dagen. Dit helpt om snel de creatinevoorraad in je spieren op te bouwen, wat kan leiden tot snelle verbeteringen in prestaties en spiergroei. Veel mensen vragen zich af hoeveel creatine ze moeten innemen, en het antwoord is afhankelijk van je individuele behoeften en doelen.

Na de laadfase volgt de onderhoudsfase van creatinegebruik, die doorgaans 7 weken duurt met een dagelijkse dosis van 0.03 g/kg. Tijdens deze fase neem je een lagere dosis creatine om de creatinevoorraad in je spieren op peil te houden.

Het voordeel hiervan is ook tijdens deze fase dat je de grootste voordelen van creatinegebruik zult gaan zien.

Beste tijdstip voor inname

Veel mensen vragen zich dus af, wat doet creatine? Er is enige discussie over het beste tijdstip voor de inname van creatine. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun creatine voor de training in te nemen, terwijl anderen juist na de training innemen. Er is geen universeel beste moment om creatine in te nemen dat voor iedereen werkt.

Uit onderzoek blijkt echter dat het innemen van creatine dicht bij de trainingstijden voordelig kan zijn. Dit betekent dat zowel voor als na de training effectieve momenten kunnen zijn voor de inname van creatine. Het belangrijkste is waarschijnlijk om een routine te kiezen die voor jou werkt en die je consistent kunt volgen.

Verschillende soorten creatine supplementen

Er zijn diverse soorten creatine op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Deze omvatten:

 • Monohydraat
 • Ethyl ester
 • Hydrochloride (HCL)
 • Kre-alkalyn
 • Verschillende andere types

Hoewel al deze supplementen creatine bevatten, kunnen ze verschillen in termen van zuiverheid, oplosbaarheid, smaak en dieetbeperkingen.

Bij het kiezen van een creatine supplement is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren. Je wilt bijvoorbeeld een supplement kiezen dat een hoge zuiverheid heeft en weinig tot geen onnodige vulstoffen of kunstmatige toevoegingen bevat. De oplosbaarheid van een supplement is ook belangrijk, omdat supplementen die goed oplossen gemakkelijker kunnen worden geabsorbeerd door het seconden lichaam.

Creatine supplementen vs. andere vormen

Onder de verschillende creatine supplementen, is creatine de meest onderzochte vorm en is het bekend om zijn effectiviteit in het verhogen van spiermassa en -kracht. Het is verkrijgbaar in diverse vormen zoals poeder, tabletten, en capsules, en wordt beschouwd als de meest effectieve vorm, vooral in poederformaat.

Hoewel er andere vormen van creatine zijn, zoals creatine citraat, creatine nitraat, en creatine ethyl ester, is er geen overtuigend bewijs methode dat deze vormen effectiever zijn dan creatine monohydraat. In feite is creatine vaak de voorkeurskeuze voor krachttraining vanwege zijn bewezen effectiviteit en betaalbaarheid.

Keuze van het juiste supplement

Bij het kiezen van het juiste creatine supplement, is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. Dit omvat:

 • Het type creatine
 • De zuiverheid
 • De oplosbaarheid
 • De smaak
 • Eventuele dieetbeperkingen

Bij het kiezen van een supplement, bijvoorbeeld, wil je er een met een hoge zuiverheid en weinig tot geen onnodige vulstoffen of kunstmatige toevoegingen, wat kan bijdragen aan het behoud van je vetvrije massa.

Daarnaast wil je rekening houden met de prijs-kwaliteitverhouding. De kosten van het supplement moeten worden afgewogen tegen de voordelen die het biedt, zoals de dosering en de algemene effectiviteit.

Tot slot, als je een veganist bent, wil je misschien een supplement kiezen dat speciaal is geformuleerd voor veganisten, zoals Ekopura’s Vegan Creatine.

Speciale overwegingen voor vegetariërs, veganisten en ouderen

Een illustratie van een variëteit aan voedingsmiddelen, inclusief vegetarische opties

Vegetariërs en veganisten krijgen doorgaans minder creatine via hun dieet, omdat ze geen vlees en vis eten, die belangrijke bronnen van creatine zijn. Daarom kunnen creatine supplementen bijzonder waardevol zijn voor deze groepen. Bovendien kan creatine suppletie ook het geheugen verbeteren bij jonge vegetariërs.

Oudere volwassenen kunnen ook baat hebben bij extra creatine suppletie. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid creatine in onze spieren af. Creatine suppletie kan helpen om deze afname te compenseren, waardoor oudere volwassenen hun fysieke prestaties en algemene gezondheid kunnen verbeteren.

Creatine en duursporten

Hoewel creatine voornamelijk wordt geassocieerd met activiteiten die een hoge mate van kracht en explosiviteit vereisen, zoals gewichtheffen en sprinten, kan het ook enkele voordelen hebben voor duursporters. Bijvoorbeeld, een verhoogde creatinevoorraad kan voordelig zijn voor duursporters tijdens korte momenten van intensieve maximale inspanning tijdens een evenement, zoals een eindsprint.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat creatine niet direct gericht is op uithoudingsvermogen. Hoewel het kan helpen om betere prestaties te leveren tijdens korte, explosieve krachtsinspanningen, is er geen bewijs dat het de krachtsporters algehele uithoudingsvermogen verbetert.

Samenvatting

Ter afsluiting, dus wat doet creatine? creatine monohydraat is een krachtige natuurlijke stof die een scala aan voordelen biedt, waaronder het verhogen van de spiermassa en kracht, het verbeteren van de sportprestaties, en het bevorderen van het algehele welzijn. Hoewel het voornamelijk wordt gebruikt door atleten en fitnessliefhebbers, kan het ook voordelig zijn voor een breed scala aan mensen, waaronder oudere volwassenen, vegetariërs en veganisten. Hoewel creatine over het algemeen veilig is bij aanbevolen doseringen, is het altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat je begint met een nieuw supplement.

Bekijk ook: Waar is creatine goed voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *