OMEGA 3-6-9: Alles over vetten

Inleiding

Omega vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid. Ze spelen een rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder die van de hersenen en het hart. Het is belangrijk te weten dat er verschillen bestaan tussen deze omega’s. Deze zuren hebben elk hun eigen functies in het lichaam.

Omega 3-vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Ze zijn cruciaal voor de gezond heid van de hersenen en kunnen helpen bij het verminderen van hartziekten. Omega 6-vetzuren zijn ook belangrijk maar moeten in balans zijn met omega 3 om ontstekingen tegen te gaan. Omega 9-vetzuren worden door het lichaam aangemaakt en zijn minder bekend, maar dragen bij aan een goede cholesterolbalans.

 • De inname van deze enkelvoudig onverzadigde vetzuren moet dus goed gereguleerd worden.
 • Mensen vinden deze binnen voedingsmiddelen zoals vette vis, noten en zaden.
 • Daarnaast kan men supplementen gebruiken om de juiste hoeveelheden binnen te krijgen.

Omega vetzuren

In dit artikel geven we gedetailleerde informatie over hoe je deze verschillende soorten omega’s kunt opnemen in je dagelijkse dieet. We bespreken welke middelen rijk zijn aan elke soort omega vetzuur en wat ze doen voor je gezondheid.

Door bewust bezig te zijn met jouw inname van omega’s kun je veel positieve effecten verwachten op jouw algehele welbevinden. Er wordt uitgelegd waarom een evenwichtige verhouding tussen de drie typen noodzakelijk is voor optimale gezondheidsvoordelen volgens recent onderzoek.

Wat zijn vetten?

Vetten spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze leveren energie en zijn nodig voor verschillende functies. Vetten bestaan uit verzadigde en onverzadigde typen. Verzadigde vetten vind je vaak in dierlijke producten zoals boter en kaas. Deze kunnen het cholesterolgehalte verhogen, wat soms leidt tot hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetten daarentegen, zijn beter voor de gezondheid. Ze komen voor in bepaalde oliën, noten en vette vissoorten. Onverzadigd vet helpt om het cholesterol op peil te houden.

Deze vetzuren behoren tot de groep van onverzadigde vetten. Elk type heeft unieke voordelen:

Over omega 3

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetten die we via onze voeding binnen moeten krijgen. Alfa linoleenzuur is een belangrijkste omega 3 vetzuur, dat in minder mate omgezet kan worden in de vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA.

Deze laatste twee zijn vooral bekend vanwege hun gunstige effect op het normaal cholesterolgehalte en de instandhouding van een goed gezichtsvermogen. De dagelijkse inname van omega 3 vetzuren kan via gezonde voeding zoals visolie, of via supplementen zoals capsules met visvetzuren.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding kan een tekort aan deze vetzuren invloed hebben op de ontwikkeling van cellen en de huid. De aanbevolen dosering verschilt per product, maar het is van belang dat de balans tussen omega 3 en omega 6 behouden blijft. Gamma linoleenzuur, een omega 6 vetzuur, wordt ook gevonden in voeding, maar dient in evenwicht te zijn met omega 3 om ontstekingsreacties te voorkomen.

Linolzuur en oliezuur, respectievelijk een omega 6 en enkelvoudig onverzadigde vetzuur, zijn ook aanwezig in onze voeding, maar de focus ligt vaak op de inname van omega 3 vanwege de veelvuldige gezondheidsvoordelen.

Over omega 6

Omega 6 is een vetzuur dat we vaak in onze voeding tegenkomen. Het zit bijvoorbeeld in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maar ook in nootjes en zaden. Dit vetzuur speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het is namelijk nodig voor de productie van bepaalde stoffen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen.

Echter, het gaat om de balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren die echt telt. Een goede verhouding ondersteunt je gezondheid optimaal. Te veel omega 6 kan leiden tot een overmatige ontstekingsreactie in het lichaam. Daarom moeten we opletten met wat we eten.

 • Voorbeelden van voeding rijk aan omega 6:
 • Plantaardige oliën (zoals zonnebloem- en maisolie)
 • Noten
 • Zaden

Het is bekend dat te veel ontsteking gerelateerd kan worden aan diverse gezondheidsproblemen. Zo kunnen ze ook bijwerkingen geven. Denk hierbij aan hartziekten of artritis. De juiste balans vinden tussen deze vetzuren kan dus helpen bij het verminderen van dergelijke risico’s.

Om deze redenen is het belangrijk bewust te kiezen voor voedingsmiddelen die beide soorten vetzuren bevatten, of door supplementatie als dit nodig blijkt te zijn. De focus moet liggen op een evenwichtige consumptie waarin niet alleen wordt gekeken naar de hoeveelheid maar ook naar de ratio van omega 3 tot omega 6.

Over omega 9

Omega 9, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, is minder bekend dan de essentiële vetzuren omega 3 en omega 6, maar speelt toch een belangrijke rol in een gezonde levensstijl. Omega 9 draagt bij aan normale cholesterolwaarden en ondersteunt een normale hersenfunctie. Hoewel het geen essentieel vetzuur is, omdat het lichaam het zelf kan produceren, is de inname via voeding zoals olijfolie (rijk aan oliezuur) en noten nog steeds gunstig.

Alfa linoleenzuur

Een optimale balans van meervoudig onverzadigde vetzuren zoals alfa-linoleenzuur (omega 3) en linolzuur, samen met enkelvoudig onverzadigde vetten zoals omega 9, is cruciaal voor de normale groei en gezondheid. De dagelijkse inname van vetzuren door middel van vette vis, plantaardige bronnen of supplementen zoals visolie of omega 3-6 capsules kan zorgen voor voldoende DHA en EPA, wat bijdraagt aan een gezond cholesterolgehalte en de normale werking van de hersenen.

Bronnen van Omega 3 in voeding

Omega 3 6 vind je in diverse middelen. Omega 3 is essentieel en ons lichaam maakt het niet zelf aan. Je haalt het uit je dieet. Voorbeelden zijn vette vis zoals zalm, makreel en haring. Ook plantaardige bronnen als lijnzaad en chiazaad bevatten veel omega 3.

Voor omega 6, kijk naar verschillende soorten oliën zoals zonnebloemolie, maar ook noten en zaden staan bekend om hun omega 6 gehalte:

 • Plantaardige oliën (bijvoorbeeld sojaolie)
 • Noten (zoals walnoten)
 • Zaden (denk aan pompoenzaden)

Bijwerkingen van hoge doseringen van Omega 3 6

Omega 3 6 zijn belangrijk voor onze gezondheid maar kunnen ook bijwerkingen geven. Hoge doses omega 3 kunnen bijvoorbeeld het risico op bloedingen verhogen. Dit komt omdat ze de bloedstolling kunnen verminderen. Vooral als iemand al medicijnen neemt die dit effect hebben, moet men oppassen.

Het is ook bekend dat te veel omega 6 ontstekingen kan bevorderen. Ons lichaam heeft een balans nodig tussen omega 3 en omega 6 om goed te functioneren. Te veel van het één kan leiden tot onbalans en gezondheidsproblemen.

Omega 9 is meestal veiliger in hoge doseringen, maar er zijn uitzonderingen:

 • Zeldzame gevallen van bijwerkingen
 • Mogelijk gewichtstoename door overmatige calorie-inname

Deze informatie helpt ons bewust te kiezen hoeveel we binnenkrijgen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent meer niet altijd beter als het gaat om voedingssupplementatie met omega 3 6. De juiste balans is cruciaal voor optimale gezondheidseffecten.

Lees ook: Is een pre-workout zonder cafeïne gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *