Supplementen bij de overgang

Supplementen Overgang: Essentiële Voedingsstoffen & Tips

Wat is supplementen overgang? Tijdens de overgang verandert het lichaam van een vrouw drastisch. Hormonale balans is cruciaal voor het welzijn in deze periode. Essentiële voedingsstoffen spelen hierbij een sleutelrol. Vrouwen kunnen last hebben van stemmingswisselingen en fysieke ongemakken. Goede voeding kan deze symptomen verminderen.

Een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen kenmerkt de overgangsperiode. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Omega vetzuren
  • Vitaminen zoals B6
  • Mineralen zoals magnesium

Deze stoffen ondersteunen niet alleen de hormoonhuishouding, maar help ook bij het verminderden van risico’s op vaatziekten, die kunnen toenemen tijdens de overgang.

Veelvoorkomende Tekorten bij Vrouwen in de Overgang

Vrouwen in de overgang hebben vaak te maken met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. IJzer, vitamine D en calcium zijn hier voorbeelden van. Deze tekorten kunnen klachten die horen bij de overgang verergeren. Een ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid en zwakte. Dit komt vaker voor omdat vrouwen minder menstrueren en daardoor ijzer verliezen.

Symptomen zoals botontkalking, stemmingswisselingen en een laag energieniveau hangen samen met deze tekortkomingen. Vitamine D is cruciaal voor het behoud van sterke botten en een goed humeur. Calcium ondersteunt ook de botten en helpt tegen osteoporose, wat vaker voorkomt tijdens deze periode door afname van oestrogenenniveaus.

Hoe Supplementen de Hormoonbalans Kunnen Beïnvloeden

Supplementen kunnen hormonen beïnvloeden. Ze helpen bij het reguleren van oestrogeen en progesteron. Dit is cruciaal tijdens de overgang. Vrouwen ervaren vaak een disbalans in deze hormonen. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

Eén manier om dit aan te pakken is door adaptogenen te gebruiken. Deze kruidensupplementen ondersteunen het lichaam bij stressreacties. Stress heeft grote invloed op onze hormoonhuishouding. Adaptogenen zoals ashwagandha of rhodiola rosea kunnen helpend zijn.

Verlichting van de klachten

Fyto-oestrogenen staan bekend om hun positieve effect op opvliegers en nachtelijk zweten. Deze plantaardige stoffen lijken op oestrogeen, een hormoon dat minder wordt aangemaakt tijdens de overgang. Vitalize overgang support bevat vaak fyto-oestrogenen uit bijvoorbeeld soja, lijnzaad of rode klaver. Vrouwen die deze supps gebruiken, ervaren soms verlichting van hun klachten.

Vitamines en Mineralen Specifiek voor de Overgang

Tijdens de overgang hebben vrouwen andere voedingsbehoeften. B-vitamines zijn hierbij essentieel. Ze helpen bij het energiemetabolisme en ondersteunen het zenuwstelsel. Stress kan in deze periode toenemen, waardoor een goede balans van B-vitamines nog belangrijker wordt.

Vitamine E speelt ook een rol. Het is bekend dat deze vitamine helpt bij het verminderen van bepaalde overgangssymptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Een dieet rijk aan vitamine E of supplementatie kan dus verlichting bieden.

Kruiden en Plantenextracten ter Ondersteuning

Naast vitamines en mineralen kunnen kruiden en plantenextracten ook verlichting bieden tijdens de overgang. Deze natuurlijke middelen worden vaak gebruikt om menopauzale symptomen te verzachten. Een bekend kruid in dit kader is black cohosh. Dit wordt ingezet tegen opvliegers, nachtelijk zweten, en andere typische klachten.

Het Kiezen van de Juiste Supplementen

Bij het selecteren van supplementen voor de overgang is kwaliteit essentieel. Een goede supplement bevat zuivere ingrediënten zonder onnodige toevoegingen. Ze zijn getest en veilig bevonden. Dit helpt bijwerkingen te voorkomen.

Elke vrouw ervaart de overgang anders. Daarom moet je goed kijken welke passen bij jouw symptomen en behoeften. Heeft u last van opvliegers? Dan kan een ander supplement nodig zijn dan wanneer u slaapproblemen heeft.

Levensstijl Aanpassingen en Supplementgebruik

Het integreren van supplementen in je dagelijkse routine is een stap vooruit. Maar het gaat niet alleen om wat je slikt. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn net zo belangrijk. Samen vormen ze een krachtige combinatie die de overgang kan verzachten. Denk bijvoorbeeld aan meer groenten eten en elke dag wandelen of fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *